Cirkus 24 timmar

Nu är det lite drygt exakt 24 timmar kvar till uppkörningen. Jag kommer att nerva ihjäl mig hela dagen, och jag kommer att sova så vansinnigt dåligt inatt. Så vaknar jag imorgon, stiger upp, fixar mig och går iväg och kirrar körkortet. Låter inte det som en bra plan?

Vi ska snart gå ut och dra upp potatis, så jag passar på att sitta här lite först. Vaknade åtta, steg upp nio. Visst är jag duktig? Jag har sår i hårbotten av någon underlig anledning, och mitt hår är så vildbevuxet att jag sover med håret uppsatt. Positivt är ju att jag skulle få ta Chrilles mormors klipptid, den 2a november. Om hon inte ändrat sig, eller jag fått något om bakfoten? Så jag har ju ett tag att fundera hur jag vill klippa mig, men funderar på att behålla lite längd på det, men kan inte hitta någon bild på hur jag kan tänkas vilja ha det. Får kanske gå dit och säga "hej, jag vill behålla längden, men ha det uppklippt som fan. Och jag vill kunna sätta upp håret någorlunda bra, och det ska vara lätt att styla själv". Nejdå. Jag har inte höga krav. Men det är ju mer än en månad kvar, så jag har ju tid att fundilera!


Dead meat. Just kidding



Jag ville bara uppmärksamma er om att nu ska jag gå och försöka gräva fram någonting. Ätbart. Kanske. Hmja, det blir nog bra. Chrillos verkar hungrig, och då är det bara att passa sig!


Kunskapsprov


Idag har jag varit i Skellefteå, vadan jobbar jag inte? Har gjort kunskapsprovet, och kirrade biffen. 59 av 65, meddelande ungefär halva min lista. (Okej, bara några få). Kom på nu att jag glömde uppdatera Johan om läget, men jag fick, och har ännu inte fått, någon uppdatering därifrån om MCkortet, så det är väl jämnt nu.
Ringde mamma först av allt, efter att jag smsat Chrill, pälsk och Maria. Sen ringde jag pappa som redan fått nyheten. Konstigt, mamma och pappar jobbar ju inte på samma jobb eller samma avdelning. Nejnej.

Pappa satt och åt lunch och frågade när jag hade uppkörningen. Måndag svarade jag. Och pappa sa att jag kanske skulle ha körkortet före Robin då, som har provet i Oktober. Tydligen hade Robin sett konstig ut när pappa sa så. Tanken på att jag får körkortet innan kanske inte förnöjer. Nåväl, what to do. Mohah.

Eh ja. Ville bara uppdatera om det. Att kunskapsprovet är kirrat. Perfect.

Spiderpig, spiderpig.

Glömde ju berätta om det som hände igår!

Kom ju till Åsa då, kvart i sju ungefär. Vi får starthjälp till El caminon och vi brummar iväg. När vi kört ungefär 100 meter får jag syn på en svart prick som hänger och dinglar rakt framför mig i framrutan. Inte riktigt rakt framför, det hängde där innertaket övergår i framruta, och kanske 4 cm ner i en tråd. Vad kan det vara tro? Hmm.

Självklart, en spindel. En spindel som "rullat ihop sig". Den är död tänkte jag lättat, den har frusit ihjäl. Det är ju faktiskt ganska kallt på nätterna nu, här uppe i norrland. Men när vi svängt vid naturbruks och kom in på den dåliga grusvägen så upptäckte jag att pricken var borta. Ja, tänkte jag. Den ramlade ner när det blev så skakigt. Så blev jag som lungt, kände att, då behövde jag ju inte observera den där pricken. Kände ett lugn, och sen blev jag nervös. Vi var ungefär halvvägs och helt plötsligt stack det fram ett lurvigt ben runt kanten. Mitt hjärta började typ rusa, jag är livrädd för spindlar även om just den här inte var så överdrivet stor. Hade den inte suttit ovanför mig hade jag nog varit lugnare. Om den suttit på ett ställe där jag lätt bara kunnat smälla till med en hand så är den borta, så hade jag varit lugnare. Hade det varit på ett ställe där jag kunde fly, hade jag varit lugnare. Men jag satt i en bil - där jag inte körde - med en spindel dinglande några decimeter framför ögonen.

Vi kom fram till vägen ner till ladugården. Åsa saktade ner, och spindeln kom fram mer och mer. Vi började köra nerför vägen, sakta - det är ju en dålig väg. Och spindeln hängde framför mig och liksom hånade mig. Och så rullade vi framåt för att stanna, och spindeln kom längre och längre ner. När vi stod still så öppnade jag dörren och praktiskt taget ramlade ut.
Åsa kollade på mig som om att jag var dum i huvudet. Spindel, pekade jag och förklarade att jag är livrädd för spindlar. Jaha, sa hon förstående. Men jag tror inte att den gör någonting. Och sen hjälpte hon spindeln ut.

På hemvägen när vi slutat klockan fem så skrattade vi gott åt det där. Åsa hade först trott att dörren varit så tung att jag ramlat ut. Hon hade tänkt, Men vad gööör hon? Det var bra att jag berättade om spindeln. Annars hade hon grubblat över det där hela dagen. Också skrattade vi lite till.

I morse fanns där ingen spindel. Men nog kändes det allt som att det var en och kröp runt i håret på mig.
Försökte just hitta en passande bild, men ni får klara er utan bild för jag blir sjuk av att titta på bilderna. Det är vansinne, jag skulle lätt kunna sjukskriva mig pga en spindelincident! Hur stor var "min" spindel då? Hm, ja få se. Max 1 cm. Men jag som är så rädd för spindlar upplever dom absolut som större än dom är, så för mig så tog spindeln upp hela bilen. Åtminstone hela framrutan, för spindeln var verkligen allt jag kunnde se.

Finns Gud?

I högstadiet var det en lärare som frågade mig ifall jag trodde på Gud. Jag har för mig att det var Cajsa som frågade, och därför måste det varit på en mattelektion. Varför vi skulle prata om Gud under matten är dock oklart. Jag svarade iallafall som jag kände, eller som låg närmast sanningen. Ibland. Jag tror på Gud ibland. Hon tyckte att det var ett mycket bra svar, hon blev väldigt glad tror jag till och med. Hur nu det kan komma sig.

Men jag resonerar såhär, hur man nu ska få det att låta vettigt:

Visst är det vetenskapligt bevisat att Big bang fanns, eftersom man för något år sedan kunde se Big Bang genom ett superstarkt teleskop. Och det kan ju låta vettigt att det var just Big Bang som gjorde att jorden och solsystemet kom till. Men jag tänker vidare, vad orsakade Big Bang? Gud? Vem vet.
Det som får mig att luta mer åt hållet att det finns en Gud i resonemanget om hurvida Gud finns eller ej är den filosofiska meningen som lyder: Allting kan inte komma ur ingenting.

Visst låter det smart? Vad fanns innan Big Bang? Vad fick det att bara smälla till och universum började växa? Visst är det intressant att tänka att jorden en gång bara varit en kolbit, en svart kolboll utan liv. Men sen helt plötsligt fanns där amöbor, bakterier och andra encelliga organismer, som kände att nu fan får det ta att hända något.
Så dom bestämde att nu delar vi på oss, men hade lite separationsångest. Så dom höll fast vid varandra, och växte sig större och större. Och blev tillslut, en fisk, som sen har utvecklats vidare till en ödla som utvecklats vidare.. Ja, ni kan väl historien om evolutionen, för jag är inte helt säker på att jag kan den.

En annan sak som är rätt fascinerande är hur vi kommer till. Inte själva proceduren där två människor har sex. Kan du tänka dig att du en gång inte funnits. Eller har vi alltid funnits? Har celler bara omvandlats, likt energi? Var jag en cell en gång i tiden, i pappas farmorsmormorsfarfarsmorfarsmammas kropp, och sedan har den cellen bestämt sig att nä nu banne mig ska jag ta och bli någonting större! Och åkt vidare i generationer, tills den blev mig?

Man blir ju nästan psykstörd av allt detta logiskt men ändå så ologiska tänkande. Jag kommer väl bli stämplad som galen nu.

Vill bara tillägga att jag bara tror på Gud, ibland, men inte på bibeln. Jag anser att bibeln är påhittad och att det bara är som vilken annan myttad bok som helst. Folk kan inte gå på vatten. Visst kan det ju vara så att Jesus hade läkande kraft, dvs var läkare, men jag tror inte att han kunde bota blindhet. Jag tror att den som skrev bibeln hade god lust att få Jesus att verka lite mer odödlig än han var.


Riskettan

Jag hade en jätteknäpp dröm igårnatt. Jag dömde att jag körde bil, med Chrille, hem till mamma. (Som bodde mitt i stan). Och när jag kom fram säger hon någonting i stil med: Jaså är ni ute och kör den här tiden, du som inte har nåt körkort. Som om att det hade varit okej att köra utan körkort senare. Jag blev inte klok, och jag drömde det om och om igen. Ska vi tro att det är ett tecken på att jag inte kommer klara uppkörningen?

Riskettan då, hade jag ju igår - förmodligen den som orskade den udda drömmen. Det var ganska intressant. Fick veta lite som man redan visste, lite som man hade kunnat ta reda på på internet om man velat veta och sen diskuterade vi lite och fick verka lite smarta. Hmhm. Man var ju tvungen att delta aktivt i konversationerna. Diskussionerna. Ja.

Visste ni till exempel att 10% av en mans alkoholförtäring förbränns direkt i magen. Därför klarar män av att dricka mycket mer. Även pågrund av skillnader i man och kvinnorkoppen. Kvinnan har mindre vatten i kroppen, och även mindre fett, och blir därför påverkad snabbare och "fyllan" håller i sig längre. Eller om hon hade mer vatten och fett. Hmhm.

Hjärnan är det enda organ i kroppen som måste sova. Är man vaken för många dygn i sträck, och inte tillåter hjärnan någon vila så blir den overloaded och dör. Du dör alltså, om du inte sover tillräckligt. Men kroppen säger ifrån, den släpper lös en förkylning eller liknande, så att man känner sig slöare så att man kanske går och lägger sig. Så när man blir förkyld så kanske man bara inte sovit tillräckligt? Om man sover för mycket så kan man också bli sjuk, sover man mer än 9 timmar per natt en längre period så borde man gå till en läkare, tydligen. Låter spännande, förr sov jag ju så inni norden mycket att jag kanske borde gått till en läkare?

Att det finns olika tröttheter vet vi väl alla. Sömnig, fysiskt trött, psykiskt trött, deppig osv. Fanns typ lika många till, men jag minns dom faktiskt inte. Hrmm.
Det som var mest spännande var när han tog upp alkoholförbränning och att man direkt kan säga ifall en rattfyllerist ljuger om hur mycket han druckit. Ni vet, det brukar stå i tidningen om någon kommunfullmäktige som åkt fast för rattfylleri och uttalandet i tidningen är: men jag drack ju bara två glas vin. Han drog ett exempel.

En man åker fast 11 på förmiddagen för rattfylleri. Han har 0,6 promille. Han påstår sig ha druckit två glas vin kvällen före, och vi antar att han gick och la sig klockan 01.00. Man förbränner 0,15 promille per timme. Vilket innebär, om man är bra på matte, att han hade 2,1 promille när han gick och la sig.
Som trafikläraren sa, det kan absolut vara sant att han bara drack två glas vin. Om glasen var såhär stora *måttar ungefär 1 meter*.

Empty causes

Följ min blogg med bloglovin

RSS 2.0